Zoek jouw persoonlijke reisagent
  Vind jouw reisadviseur:

Coronavirus: wat betekent dit voor jouw geplande vakantie?

Bijgewerkt: 6 april

 

De recente gebeurtenissen rondom de verspreiding van het coronavirus en de daarmee samenhangende maatregelen in de (reis)wereld zorgen voor onzekerheid ten aanzien van (toekomstige) reisplannen. Veel landen hebben ingrijpende maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Bij geplande reizen wordt er niet meer alleen gekeken naar een ontradend reisadvies maar ook naar eventuele inreisbeperkingen vanuit de reisbestemming alsook naar de beschikbare vluchten en vliegmaatschappijen. Wij krijgen dan ook steeds meer vragen van onze vakantiegangers. Middels deze Q&A geven we graag antwoord op deze vragen*.

Voor welke bestemmingen geldt er een ontradend reisadvies?

De reisadviezen van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn op het moment aan verandering onderhevig. Daarom adviseren we onze reizigers om per land de meest actuele reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse zaken hier te bekijken. Deze reisadviezen hebben vier kleurencodes: groen betekent 'geen bijzondere veiligheidsrisico's', geel betekent 'let op, veiligheidsrisico's', oranje betekent 'alleen noodzakelijke reizen', rood betekent 'niet reizen' (klik hier voor uitgebreide uitleg over de kleurcodes). De kleurcodes kunnen worden aangepast voor landen of gebieden waar het nieuwe coronavirus (COVID19) is gevonden.

 

Op 17 maart namen de EU-landen het besluit om de mogelijkheid tot reizen naar de Schengenzone, waaronder Nederland, drastisch te beperken. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alle Nederlanders vanaf nu om de komende periode niet meer naar het buitenland te reizen, tenzij strikt noodzakelijk. Dat is niet vanwege gezondheidsaspecten, maar vanwege de impact die overheidsmaatregelen kunnen hebben voor Nederlandse reizigers. Vakantiereizen naar het buitenland worden hiermee afgeraden. Voor de reisadviezen betekent dit dat voor alle landen vanaf nu minimaal oranje geldt: alleen reizen als strikt noodzakelijk.

 

Neem contact op met jouw persoonlijke reisadviseur.voor de laatste wijzigingen en de mogelijke gevolgen van uw reis.

Kan ik kosteloos omboeken of annuleren?

Wanneer het Ministerie van Buitenlandse Zaken een ontradend reisadvies afgeeft voor een bepaalde bestemming komen er omboekings- en/of annuleringsmogelijkheden.

Wanneer er geen ontradend reisadvies is, vinden alle vakanties doorgang. Wanneer je jouw vakantie vanwege het coronavirus wilt annuleren of omboeken, zijn over het algemeen de normale voorwaarden van kracht. Kosten komen dan voor eigen rekening. De situatie is desondanks zo uitzonderlijk dat verschillende leveranciers (tijdelijke) oplossingen bieden. Neem daarom contact op met jouw zelfstandige reisadviseur om de mogelijkheden en eventuele kosten te bespreken.

Mijn vakantie duurt nog even, maar wat als op mijn bestemming tegen die tijd het coronavirus heerst?

We begrijpen heel goed dat reizigers zich zorgen maken om een eventuele uitbraak van het coronavirus op hun bestemming, zeker wanneer je uitkijkt naar een vakantie. Helaas kunnen we niet in de toekomst kijken en weten we niet hoe de uitbraak van het coronavirus zich verder zal ontwikkelen maar wij blijven positief!
 

We krijgen veel vragen over vakanties in de periode mei t/m oktober, maar kunnen deze simpelweg (nog) niet beantwoorden. We weten niet hoe het virus zich zal ontwikkelen en wat de impact is op de vakantiebestemmingen. Klik hier voor actuele informatie over de verspreiding wereldwijd. Het is voor ons nu vooral zaak om de officiële berichtgeving en de ontwikkelingen nauwlettend te volgen en dicht in contact te staan met onze partners. Onze bronnen zijn de website van de Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de website
van het World Health Organization (WHO). Wij adviseren je om in elk geval niet tot het laatste moment te wachten, maar om bijvoorbeeld 2 maanden voor je vertrek contact op te nemen met je persoonlijke reisadviseur om de geboekte reis door te laten gaan, te annuleren om of deze om te boeken naar een latere datum of naar een alternatieve bestemming.
 

Goed om te weten: binnen de reiswereld is te allen tijde het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken leidend. Wanneer er een ontradend reisadvies volgt, zullen er omboeking- en/of annuleringsmogelijkheden komen.

 

Meer weten? Kijk naar de FAQ van de Rijksoverheid, de FAQ op de site van ANVR of neem contact op met je persoonlijke reisadviseur.

 

* Hoewel we dit artikel zo up-to-date mogelijk proberen te houden, is het gezien de snelheid van de ontwikkelingen niet altijd mogelijk om de meest recente informatie te bieden. We zijn dan ook geen nieuwssite, ons doel is in de eerste plaats om onze reizigers zo goed mogelijk voor te lichten met informatie rondom het coronavirus en de vragen die hierdoor leven onder onze vakantiegangers.

 

Personal Touch Travel is lid van de ANVR Personal Touch Travel is lid van de SGR Personal Touch Travel is lid van het Calamiteitenfonds

Wij gebruiken cookies om het bezoeken van onze website gemakkelijk en gebruiksvriendelijk te maken.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid doorlezen.