Zoek jouw persoonlijke reisagent
  Vind jouw reisadviseur:

Noorwegen

“Alsof je door een natuurfilm heenrijdt” zo omschrijven velen hun reis in Noorwegen. En daar hebben ze nog gelijk in ook. Diepe donker blauwe fjorden, hoge groene bergketens, vaak bedekt met sneeuw of gletsjers. Immense klaterende watervallen en frisse kabelende beekjes...

Naast de ongeëvenaarde natuur kom je tijdens een vakantie in Noorwegen ook genoeg culturele hoogtepunten tegen. Bryggen in Bergen is een voorbeeld, de oude houten staafkerken van Borgund zijn zeker een bezoekje waard. En aan hippe steden zoals Oslo of Tromso, zie je hoe werelds Noorwegen is.

Verse vis uit de zee en rivieren, bessen zo uit de natuur op je bord, verse wafeltjes met room en bessen, jamie, knapperig brood, ook dat zijn ervaringen wanneer je door Noorwegen reist. Als drankje neem je een aquavit. Al zin gekregen?

Van noord naar zuid

Noorwegen is absoluut een prachtig land. Het is groot, 10x Nederland en heel dun bevolkt: ca 5,500.000 inwoners, waarvan de meeste in het zuiden wonen veelal in de grote steden zoals Oslo, Bergen, Alesund en Trondheim. Inlands wonen de Noren vaak op vee-boerderijen of verbouwen ze  groentes en fruit. Langs het Hardangerfjord vind je in de lente prachtige bloesem in de fruit bomen, meestal appels. In veel fjorden zijn viskwekerijen, zoals zalm, meerval en forel.

In het noorden ligt de studentenstad Tromsø de enige stad boven de arctic cirkel. Aan de zuid-west kant liggen de fjorden. Diepe inhammen vanuit zee landinwaarts. Het grootste fjord, het Sognefjord, meet zelfs 204 kilometer lang! Langs alle fjorden vind je meestal watervallen. En als het eens een keer regent: dan zijn de watervallen fantastisch!

Rijk dierenleven

In al die mooie natuur moeten we niet vergeten dat er ook veel dieren leven. Zo vind je in de omgeving van het noordelijkste puntje van Noorwegen: de Noordkaap de grootste populatie papegaaieduikers van de wereld. In de bossen leven naast de vele hertensoorten en elanden ook beren, vossen en wolven. Op de noordelijke toendra’s hoeden de Sami - de oorspronkelijke bevolking van Lapland - grote kuddes rendieren.

Wil je walvissen spotten? Ook dan heb je geluk in Noorwegen! Vanaf de Lofoten in het noord-westen, vertrekken de bootjes opzoek naar walvissen en ander zeedieren.

Outdoor avonturen

In Noorwegen kan je eindeloos wandelen, maar ook flinke klimmem maken de bergen in. Varen mag je niet overslaan, door de fjorden, of de zee op. Overal in het land zijn erg mogelijkheden voor outdoor avonturen, je hoeft je niet te vervelen.

Als vakantieland is Noorwegen goed te bereizen per auto of camper, goede wegen, vele tunnels door de bergen en veerpootjes om de fjorden over te steken, maken je reis afwisselend en relaxed. De meeste toeristen bezoeken Noorwegen met eigen auto - met de ferry oversteken vanuit Denemarken naar Kristiansand of vanuit Kiel in Duitsland naar Oslo. Die laatste reis alleen is al een soort vakantie op zich. Je slaapt dan op het schip waar van alles te doen is!

Zomer en winter

De beste reistijd voor zuid Noorwegen is juni-juli-augustus.

Maar, Noorwegen kan ook in de winter! Allereerst kan je ook in het zuiden goed skiën of langlaufen en allerlei ander winterse sporten beoefenen. Ook tof is Noors Lapland, vanuit Tromso,  ga daar genieten van een winter avontuur: Sneeuwscooters, Huskytochten, Noorderlicht spotten, en nog veel meer.

Wil je op vakantie naar Noorwegen, bedenk dan dat het land zo groot is dat je het hele land met de auto niet zomaar eventjes in 14 dagen kan doorkruisen. Van noord naar zuid is 1800km! Dus keuzes maken waar je heen wilt, maar een toffe reis gaat dat zeker worden.

 

 

 

 


zoek
reisagentZoek reisagent voor Noorwegen


  Vind jouw reisadviseur:
Personal Touch Travel is lid van de ANVR Personal Touch Travel is lid van de SGR Personal Touch Travel is lid van het Calamiteitenfonds

Wij gebruiken cookies om het bezoeken van onze website gemakkelijk en gebruiksvriendelijk te maken.
Voor meer informatie kun je ons privacybeleid doorlezen.